Uściług Strawiński FEST

12 жовтня 2019 року в Устилузі відбудеться перший
Устилуг Стравінський FEST.

Створити фестиваль присвячений Стравінському саме в Устилузі – прекрасна ідея. Міська рада Устилугу спільно з Музеєм-садибою Ігоря Стравінського подала проект фестивалю на конкурсну програму Уряду Гройсмана та Міністерства культури «Малі міста – великі враження» і виграла. За умовами конкурсу 70 % фестивалю фінансує держава, 30 % додає місцева влада.
Програма «Малі міста – великі враження» проходить вже другий рік поспіль з гаслом «Дивись Україну!» Ідея проекту належить ГО «Інститут культурної політики». У конкурсі беруть участь культурно-мистецькі проекти від органів місцевого самоврядування, юридичних осіб всіх форм власності, творчих спілок, фізичних осіб-підприємців. Головна ціль програми – підтримка населених пунктів із загальною чисельністю населення до 50 тис. осіб.
Проекти «Малі міста – великі враження» у 2018 році проводилися як пілотні. Було підтримано 8 проектів-переможців зі 158 заявок. Оскільки цього року фінансування збільшено до 50 млн. грн., проектів-переможців значно більше. Їх 74 і вони охоплюють всю Україну. Реалізація проектів відбуватиметься з липня по листопад.

Надважливо створити щорічний фестиваль Стравінського саме в Устилузі, де з 1990 року існує Музей-садиба Ігоря Стравінського. Завдяки спільному бажанню творців Музею та державі започатковано фестиваль, який покликаний збільшити привабливість міста Устилуг як території, пов`язаної з ім`ям видатного композитора – Ігоря Стравінського. Також прекрасна новина, що в рамках проекту відбулася презентація сайту Музею з 3D-туром та брендбуку Музею.
12 жовтня все розпочнеться о 12.00. В Музеї-садибі відбудеться дитячий концерт піаністів та скрипалів з Устилузької школи мистецтв. Діти виконають творів класичної музики. До участі також запросили дітей із Польщі, партнерів міста Устилуг – гміну Людвін.
Вже о 14.00 відбудеться святковий концерт на Міському стадіоні. Місто зустрічатиме гостей. Львівська філармонія продемонструє музично-театральну виставу за музикою І. Стравінського «Історія солдата».
А на фінал – найцікавіше. Найкращі виконавці балетів Ігоря Стравінського – Харківський національний академічний театр опери та балету покаже дві вистави – «Весну священну» та «Жар-птицю». Балети Стравінського не часто з’являються на афішах музичних театрів. Колектив ХНАТОБу першим втілив складну музичну партитуру «Весни священної» на українській сцені. Музика та лібрето зумовили незвичне та яскраве постановочне рішення.
Отже, якщо ви ще не знали про єдиний у світі Музей-садибу Ігоря Стравінського в Устилузі, вам вже час збиратися на Устилуг Стравінський FEST. Чекаємо 12 жовтня.